Hvordan lykkes det ildsjæle at skabe forandring?


BOGUDGIVELSE: Professor Eva Boxenbaum forsker i, hvad der skal til for at skabe permanente forandringer i organisationer og i samfundet. I starten af 2024 udkommer hendes bog 'Ildsjæle', som jeg har været med til at skrive.


Der findes altid, til alle tider og i alle samfund ildsjæle, som formår at se helt nye muligheder og skabe omvæltninger i samfundet. Ildsjæle er mennesker, hvis indre flamme brænder for en sag. Under de rette betingelser er ildsjæle i stand til at forandre vores indgroede måder at tænke på i familiesystemer, i samfundet, i organisationer, nationalt og globalt.


Professor Eva Boxenbaum, Institut for Organisation, Copenhagen Business School, forsker i, hvad der skal til for, at en ildsjæl lykkes med sit projekt i en organisatorisk kontekst, og hvilke forhindringer, der kan blokere vejen.


Formålet med bogen er at gøre Eva Boxenbaums brændende interesse for ildsjæle praktisk anvendelig for mennesker, organisationer og bevægelser, der gerne vil skabe forandringer og innovation i samfundet.


Eva Boxenbaums forskningsresultater er udgivet i tidsskrifter på dansk, fransk og engelsk i et tungt fagsprog, men ambitionen med denne bog er at gøre forskningen tilgængelig og levende for alle de mange mennesker og ildsjæle, der ikke selv nørder med selve forskningen i årevis.


I bogen bruger Boxenbaum eksempler fra sit eget liv og trækker på kendte menneskers erfaringer. Hun kommer med eksempler fra den kultur og den verden, vi alle sammen kender, så vi sammen gennem bogen kan være nysgerrige og blive klogere på alle de muligheder og usynlige glasvægge, en ildsjæl kan møde på rejsen mod sin drøm.


Når du åbner bogen bliver du som læser taget med på en opdagelsesrejse ind i grundforskningens univers, hvor vi sammen tænder lys og leder efter mønstre og sammenhænge i den verden, vi hver især ser.


ildsjael-4-scaled
ildsjael-scaled
ildsjael-3-2048x1365

Når lyset gør mørket synligt


Maleren Per Kirkeby havde grundlæggende en interesse for lyset i mørket. Ikke det lys, der får mørket til at forsvinde, men det lys, der gør mørket synligt.


Det skrev Poul Erik Tøjner i nekrologen ’Mørke og lys’, som blev bragt i Weekendavisen kort tid efter kunstnerens død den 9. maj 2018.


Beskrivelsen af lyset, der gør mørket synligt, er for Eva Boxenbaum et stærkt billede på, hvordan ildsjæle under de rette betingelser lykkes med at tænde en gnist, der fænger, breder sig og brænder som så stærk en ild, at den udfordrer det eksisterende paradigme og spreder energi og livskraft til nytænkning og innovation.