METTE MURER: JEG ER JO BARE MIG


KORT OM BOGEN”Hvis der skal en revolution til, så skal jeg fandme nok starte den!"

 

Det stod ikke skrevet i kortene, at Mette Schak Dahlmann skulle blive en af byggefagets skarpeste meningsdannere og en pioner inden for ligestilling, for som hun siger så tit: "Jeg er jo bare mig".


I folkeskolen stillede lærerne sig tvivlende overfor, om Mette i det hele taget ville være i stand til at gennemføre en uddannelse.


Vi håber, at disse folkeskolelærere læser med nu, for i dag er Mette Schak Dahlmann en af byggebranchens mest markante kvindelige håndværkere med udmærkelser, priser, medietække og gennemslagskraft.


Mette har designet sin helt egen unisex-skurvogn og har haft succes med at få Folketinget til at ændre det såkaldte ’skurvognsregulativ’ fra 1992, så der fra sommeren 2021 skal være en dør foran badet i alle nybyggede skurvogne. Det er et scoop ikke bare for kvindelige håndværkere, men for alle, der ikke har lyst til at stå med ’bar røv’ foran kolleger, som tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen udtrykte det.


I denne bog om Mette stiller vi skarpt på nogle af alle de kønsstereotyper, normer og barrierer, som folkeskolen, erhvervsuddannelser, fagbevægelsen, byggebranchen, topledelser og andre fag - der traditionelt er domineret af mænd - står overfor, når det gælder om at tiltrække og fastholde kvinder. Som læser må du nok knibe dig selv lidt i armen, når du hører, hvor lang vej der mange steder er at gå, før vi reelt har ligestilling - og kan gøre op med det kønsopdelte arbejdsmarked.


Én ting er dog sikker og vis:


Mette vil gerne gå forrest og være bannerfører for ligestillingen, og hun er ikke bange for at sige sin mening - heller ikke til topfolk i branchen, internationalt og på Christiansborgs bonede gulve.


Hvis der skal en revolution til, så skal hun nemlig ”fandme nok starte den”.


Bogens forfatter, Anne-Mette Barfod, mødte Mette Schak Dahlmann på et kursus, som Anne-Mette holdt med titlen ”Kvindemod” i august 2020. Mødet blev startskuddet til denne bog. Anne-Mette er cand.polit og journalist og har i mange år arbejdet som strategisk kommunikationsrådgiver, underviser, redaktør, mentor, journalist, forfatter og rådgiver omkring personlig branding og gennemslagskraft. I 2009 startede Anne-Mette Powerkvinderne.dk med ambitionen om at styrke kvinder både privat, på jobbet og i medierne, og i 2015 lancerede hun siden Psykiskvold.dk. Anne-Mette er partner i Genderwise.dk, der arbejder med branding og rebranding af fag, industrier og arbejdspladser.